Universitatea Spiru Haret, centru de învatamânt, stiinta si cultura, are scopul declarat de a-si pregati temeinic studentii, pentru ca nivelul cunostintelor acumulate de acestia sa poata ajunge la cele mai înalte cote. În acest scop s-au facut si se fac în continuare eforturi deosebite în sensul asigurarii logisticii si conditiilor moderne de învatamânt si suport învatamânt. Drept urmare, pentru a asigura studentilor universitatii manualele si materialele didactice auxiliare, anul 2004 a infiintat, împreuna cu Fundatia România de Mâine, Societatea Mass Media România de Mâine, în cadrul a fost constituit si functioneaza Complexul Tipografic Computerizat al Fundatiei România de Mâine care cuprinde Editura Fundatiei România de Mâine, Redactia  Opinia Nationala si Tipografia Fundatiei România de Mâine.

       Tipografia Fundatiei România de Mâine, finantata în întregime de Universitatea Spiru Haret, dispune de utilaje/ echipamente care folosesc atât tehnologii clasice, cât si noile tehnologii digitale,  integrate în linii tipografice  si de finisare moderne, complete, ce pot tipari alb-negru sau color.             Valoarea de achizitie a a dotarilor Tipografiei Fundatiei România de Mâine este de peste 4.000.000 euro, echipamentele digitale- performante fiind cca. 2.000.000 euro.

       Procesul clasic de tiparire se face pe masinile tip rotativa Atlas Web, Sakurai, sau Hamada din generatia anilor 2000.

       Atlas Web este masina rotativa ce poate tipari, din bobine cu latime de 84 cm sau 70 cm. Poate ajunge la o viteza de tiparire de 10 x 30.000 formate de 60 x 90 cm pe ora. Se pot tipari atât carti, cât si reviste, ziare sau alte publicatii. Dispune de un grup de tiparire full color si doua grupuri de tiparire fata-verso, în doua culori. Tiparirea se face cu cerneala, iar faltuirile formatelor tip tabloid, broad sheet, magazin, dublu paralel se fac cu ajutorul folderului din componenta masinii. Rotativa foloseste placi tipografice care pot sa reziste la tiparirea unor tiraje de pâna la 300.000 exemplare.

Sakurai este masina de tiparit tip offset, cu doua grupuri. Poate tipari formate 50*70 cm, cu grosimi între 60-300g /mp, în culori clasice, culori speciale sau lacuiri. Foloseste placi tipografice având posibilitatea de tiparire cu o viteza de pâna la 10.000 de formate/ ora.

       Hamada este masina de tiparit tip offset, cu un singur grup. Poate tipari formate 40*50 cm, cu grosimi între 60-300g/mp si o viteza de pâna la 5.000 formate/ ora. Pentru tiparire se folosesc placi tipografice. Se pot folosi cerneluri speciale sau se pot face lacuiri.

       Pentru obtinerea placilor tipografice este nevoie de separarea culorilor continute de imaginile ce trebuiesc tiparite. Culorile de baza percepute sunt cyan, magenta, yellow si black, culori care în procesul de separatie sunt transpuse fiecare pe câte o placa tipografica. Toata, aceasta tehnologie de transfer este facuta de sistemul software-CTP (computer-to plate) existent în tipografie.

       Procesul de tiparire offset, utilizat de masinile amintite pâna în prezent, implica transferul de cerneala de pe placa tipografica pe suportul de cauciuc al masinii si apoi pe suportul de hârtie. Tot acest proces este o tehnologie înca moderna care se preteaza la tiparirea unor tiraje mari. Acest sistem, aparut în perioada anilor 1990-1995, a schimbat radical tehnologiile ce se bazau pe tehnica developarii filmelor de separatie. Sistemul computer-to plate a permis atât micsorarea timpului de pregatire în vederea tiparirii, cât si realizarea unui înalt grad de acuratete atât a procesului tehnologic de imprimare a placilor tipografice, cât si a tipariturilor obtinute.

       În anul 2006 au achizitionate si s-au pus în functiune doua linii tipografice digitale, de ultima generatie si unicat în sud-estul Europei le momentul achizitionarii lor, motiv pentru care se folosesc în continuare întrucât performantele lor permit realizarea unor tiparituri de calitatea ceruta la ora actuala. Astfel, Tipografia România de Mâine dispune de linia completa alb-negru OCE 7000- în valooare totala de 1.244.130 euro, linia completa full color XEROX pentru carti coperti sau formate color si linia full color pentru reviste- în valoare de 700.000 euro.

       Linia tipografica digitala OCE- alb-negru tipareste din bobine de latimi 47,4 mm si 37,4 mm. Se pot tipari formate A3+, dar tipariturile de baza utilizate sunt cartile în formate A5, A3 sau academic. Se pot obtine tiraje de pâna la 500 carti pe ora. Este o linie completa deoarece în cadrul ei se pot face toate operatiile necesare obtinerii produsului finit- de la tiparire, pâna la taierea la formatul final. Pentru aceasta în componenta liniei tipografice sunt cuprinse doua masini de tiparit digitale care asigura imprimarea fata-verso, umidificator pentru regenerarea hârtiei, masina de taiat la format, masina de brosat (lipit coperta), sistem de uscare pentru coperta si, în final, masina de taiat cu trei cutite, care asigura formatul final al cartii. Masina de brosat Muller-Martinii este complet automatizata, cu reglaj digital si alimentare automata cu clei. Pentru o linie de tiparit de acest gen este necesar doar fisierul în format PDF cu cartea sau lucrarea de tiparit si în câteva minute se asteapta la capatul liniei lucrarea finala. Se reduc astfel timpii si costurile suplimentare necesare procesarii placilor tipografice, folosind solutiile de developare si utilajele necesare tehnologiilor clasice.

       Linia tipografica digitala completa XEROX- color este formata din masina de tiparit tip IGEN-3, unitate de adunat, masina de brosat, sistem de uscare si ghilotina cu trei cutite cu reglaj digital, care asigura formatul final al cartii. O comanda separata din calculator asigura, tot prin intermediul masinii digitale de tiparit IGEN-3, tiparirea de reviste color. Aceasta linie are în componenta, dupa masina de tiparit, unitatea de adunat, masina de capsat si apoi masina de taiat la formatul final. Aceasta linie tipografica poate sa tipareasca 100 de carti/ ora, full-color, formatul maxim de tiparire fiind de 50*35mm.

       Masinile digitale utilizeaza toner, iar sistemele existente asigura o protectie deosebita, o acuratete mare, cât si un grad de poluare foarte redus. Un mare avantaj al tiparirii pe masini digitale este reducerea timpului de pregatire, cât si diversitatea de formate ce se pot utiliza în aceeasi lucrare. Se pot tipari si tiraje foarte mici, de câteva exemplare, costurile de tiparire fiind constante indiferent de marimea tirajului.

       Având în vedere avantajele tiparului digital, în anul 2017, în cadrul tipografiei s-a achizitionat un sistem de copiere Cannon image runner 8585 - alb-negru în valoare de 19.700 euro,  marindu-se astfel capacitatea tipografiei si, în special, s-a marit posibilitatea tipariri în timp foarte scurt a unui numar redus de carti, lucrari stiintifice, note de informre, referate etc. Acest sistem de copiere poate face 85 copii/ minut, la format A4, dar poate tipari si formate A5, A3 sau A3+. Costurile pe pagina de tipar sunt foarte avantajoase.

       În cadrul tipografiei se mai utilizeaza si alte utilaje cum ar fi: masina de brosat automata (Muller Martini), cu o capacitate de 1500 carti/ ora; masina de faltuit cu multiple forme de faltuire; masina de taiat cu trei cutite; masina de taiat cu program cu un cutit (dimensiuni 1050*1015); masina de biguit si perforat tip timbru (latimea max. 50 cm); masina de celofanat; masina de copiat (Copy Printer); masina de adunat cu 12 posturi; masina de capsat; masina de împachetat cu banda. Toate aceste utilaje fac parte din procesul tehnologic de finisare a lucrarilor tiparite. Astfel, masinile de brosat, de faltuit si de taiat cu un cutit sau cu trei cutite, se integreaza în procesul tehnologic normal de realizare finala a cartilor si revistelor, iar masini precum cea de biguit, capsat sau celofanat ajuta în realizarea unor lucrari tipografice mai speciale, precum planse, calendare, pliante, carnete etc.

       Toate lucrarile din tipografie sunt executate cu multa grija si pricepere de colectivul de specialisti, care asigura tiparirea de buna calitate si la timp, cât si întretinerea si buna functionare a utilajelor. Întreg colectivul care lucreaza în tipografie, ingineri mecanici, ingineri electronisti, specialisti IT, maistri, tipografi, au în vedere evolutia continua a tehnicii tipografice si printr-o preocupare permanenta, învata si îsi însusesc noile tehnologii tipografice.

Toate cartile, revistele, ziarele si publicatiile iesite de sub tipar se regasesc în librariile si bibliotecile Universitatii Spiru Haret, în librarii din Bucuresti si din tara, în biblioteci din diverse licee din Bucuresti, din tara si din strainatate. Edituri importante din tara sau Republica Moldova solicita sa cumpere carti sau alte publicatii tiparite aici. De asemenea s-au tiparit si se tiparesc în continuare si carti pentru alte edituri.

 Va recomandam sa vizitati:       Universitatea Spiru Haret   TVH   7radio   Editura Romania de Maine   Tipografia Romania de Maine   Opinia Nationala   Centrul de foarmare profesionala   Centrul de Limbi Straine Gradinita prietenii mei© 2018 - Fundatia Romania de Maine